Ürün Açıklaması
Çiğ Badem
Badem kıtır lezzetiyle en çok sevilen kuru yemiş türlerinden biridir. İçerdiği faydalı yağlar ve vitaminler nedeniyle insan vücuduna en yararlı besinler arasında yer alır. Yüksek besin değeri ile bilinen baden en değerli kuru yemişlerden biri sayılır. Bir çok farklı kullanım alanı, çeşidi ve faydası olan bademi sofranızdan eksik etmemelisiniz.
Bademin Özellikleri Nelerdir?
Gülgiller familyasından olan badem ağacı meyve vermeden önce pembe ve beyaz çiçek açar. Badem ağacının meyvesi hem yeşilken hem de kurutulmuş olarak yenilebilir. İlkbahar mevsiminde ilk meyvesini yeşil olarak verir ve çağla badem adıyla tüketiciye sunulur. Dalında kalan çağla badem sonrasında dış yüzeyi ve çekirdeği sertleşerek esas badem haline gelir. Tüm iklim çeşitlerinde yetiştirilebildiği için Türkiye topraklarında da yetiştirilmeye uygun bir meyvedir. Kuru yemiş olarak tüketilmesinin yanında bünyesinde bulundurduğu yağ miktarından dolayı badem yağı olarak da kullanılır. Bir çok pasta, kurabiye, tatlı ve hamur işinin yapımında yaygın olarak tercih edilir.
Badem Çeşitleri Nelerdir?
Badem çeşitleri tatlarına, türlerine ve kullanım tercihlerine göre farklılık gösterir. Tatlarına göre bademler acı ve tatlı olmak üzere ikiye ayrılır. Acı badem türleri yağı çıkarılarak kullanılırken, tatlı bademler kuru yemiş olarak tüketilir. Acı badem genellikle likör ve yiyecekleri tatlandırma işleminde kullanılır. Ayrıca bademden üretilen badem sütü sağlıklı bir içecek türüdür. Badem içeriğinde yüksek miktarda fosfor ve kalsiyum bulunur. Diğer kuru yemiş türleri ile kıyaslandığında yüksek E vitamini seviyesi ile dikkat çeker. Ağızda bıraktığı leziz tat ve tok tutucu özelliği ile diyet menülerinin vazgeçilmezi olan badem, öğünü daha az kalori ile atlatmaya yardımcı olur.
Türkiye’de beş çeşit yerli badem türü yetiştirilir. Taş badem tatlı badem türlerinden biri olup kabuğu sert ve meyvesi orta büyüklüktedir. Acıpayam bademi acı badem türüdür. Diş bademi kabuğu yumuşak, iri ve tatlı bir bademdir. Nurlu bademi diğer badem türlerine göre daha büyük, tatlı ve kabuğu oldukça sert bir badem çeşididir. Şeytanpayamı ise en küçük yerli badem türü olarak bilinir. Kabuğu oldukça sert olduğundan içini çıkarması oldukça zordur.
Kullanım tercihlerine göre bademler kabuklu badem ve kabuksuz badem (badem içi) olarak ikiye ayrılır. Kabuklu badem genellikle badem içi satın almak istemeyen kuru yemiş tutkunları tarafından tercih edilir. Kavrulma seviyesini kendi damak tatlarına göre daha sonra ayarlamak isteyen tüketicilerde kabuklu badem almayı tercih eder. Badem içi ise çiğ badem, kavrulmuş badem ve tuzlu kavrulmuş badem olarak çeşitlilik gösterir. Damak tadına göre tercih edilen badem içi türü değişiklik gösterebilir. Kavrulmuş ve tuzlu kavrulmuş badem daha çok çerez ve atıştırmalık olarak tüketmek üzere alınır. Çiğ badem yine kuru yemiş olarak tüketildiği gibi aynı zamanda tatlı ve kurabiye gibi diğer yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılmak için de satın alınır. Ayrıca çiğ badem tüketicinin ihtiyacına göre bütün, file badem, kırık badem, soyulmuş badem içi ve badem unu olarak farklı şekillerde satışa sunulur.
Badem Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kabuklu bademler alırken dikkat etmeniz gereken konu badem kabuklarının kırık veya çatlak olmamasıdır. Kabuksuz satılan bademler paketlenmiş veya açık olarak tüketiciye sunulur. Açık olarak satılan bademlerin muhafaza edildiği yerin kapağının kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. Kapağı açık yerde tutulan bademler tazeliğini koruyamaz ve nemlenir. Badem satın alırken bayat badem almamaya özen göstermelisiniz.
Badem Fiyatlarını Ne Kadardır?
Badem fiyatını etkileyen ilk unsur bademin yerli veya ithal olmasıdır. İthal badem çeşitleri yerli bademlere göre daha yüksek fiyatlandırılır. Badem fiyatını etkiyen bir diğer unsur badem de yapılan işlemdir. Kabuklu bademin kilosu kabuksuz bademe göre daha ucuzdur. Kavrulmuş badem ve tuzlu kavrulmuş badem, çiğ bademe göre daha yüksek fiyata satılır. Kırık badem, file badem ve soyulmuş badem gibi ekstra işleme tabi tutulan badem çeşitleri normal çiğ bademe göre daha pahalıdır. Ayrıca organik üretim esaslarına uyularak üretilen sertifikalı badem çeşitleri normal üretim bademlere göre daha yüksek fiyata sahiptir.