Ayçekirdeği Çiğ

Anasayfa / Ürünlerimiz / Ayçekirdeği Çiğ

Ayçekirdeği Çiğ
Ürün Açıklaması

Ayçekirdeği
Ayçekirdeği, bilimsel adı Helianthus annuus olan ayçiçeği bitkisinin tohumlarıdır. Bu tohumlar sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun güvendiği faydalı besinleri de içerir. Vücuda önemli miktarda E vitamini (alfa-tokoferol) ve B6 verirler. Vücudun bağışıklık sistemini destekleyen çeşitli antioksidanlar ve karotenoidler de sağlıyorlar. Ayçiçeği tohumlarında kafi derecede tiamin, sodyum, magnezyum, selenyum, manganez ve fosfor vardır. Ayrıca az miktarda çinko, bakır ve demir de bulabilirsiniz.

AYÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
Ayçekirdeğinin sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:
- Cildi gençleştirir
- Ay çekirdeği antioksidanların bir güç merkezidir. Ayçekirdeğinin en iyi bileşenlerinden biri yüksek E vitamini içeriğidir. E vitamini cilt için bir antioksidan görevi görebilir ve kan dolaşımını artırarak ve kırışıklıkların görünümünü azaltarak cildi gençleştirir.
- Beyin sağlığını geliştirir
Ay çekirdeğinin beyin üzerinde sakinleştirici bir etkisi olabileceği ve aynı zamanda ruh halini düzeltmeye yardımcı olabileceği çeşitli çalışmalarda kanıtlanmıştır. Ayçekirdeğinin bu özelliği, tohumlarda bulunan yüksek triptofan içeriğinden kaynaklanmaktadır. Triptofan içeren yiyecekler tükettiğinizde, beyniniz bir nörotransmitter olan serotonin üretimini etkili şekilde arttırır. Serotonin ayrıca gerilimi azaltır, böylece rahat bir his yaratır. Ayçekirdeğindeki kolin içeriği hafıza ve görme fonksiyonlarında hayati bir rol oynar.
Sağlıklı bir kalp
Ayçekirdeği yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalığa karşı etkili bir şekilde koruyan yüksek miktarda betain içerir. Ayrıca, bu tohumlarda arginin varlığı da sağlıklı bir kalp için vazgeçilmezdir. Liganlar kan kolesterolünü uygun seviyelerde tutar, böylece kalp krizlerini ve aterosklerozu önler.
Kilo vermek isteyenler için
Ayçekirdeği kalori bakımından yüksek olsalar da, aynı zamanda iyi miktarda diyet lifi barındırırlar. Bu, sindirim sürecini hızlandırmaya ve kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. Dahası, lif vücudun doymuş hissetmesine yardımcı olarak aşırı yeme isteğini bastırır.

Hücresel hasarı önler
- Ayçiçeği tohumları günlük beslenme ihtiyacının hayati bir bileşeni olan E vitamini bakımından zengindir. Ayçekirdeği; Serbest radikaller çeşitli hücresel hasarlara ve hastalıklara yol açabileceğinden, insan vücudunda serbest radikallerin geniş çapta yayılmasını engelleyen antioksidan kaynaklarıdır. Bu ayrıca dolaşım sisteminin doğru çalışmasına yardımcı olur. E Vitamini ayrıca yaralanma durumlarında kolayca kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve böylece iyileşme sürecini hızlandırır. Ayçekirdeği ayrıca kalp hastalıkları ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayçiçeği tohumlarında bulunan selenyum hücresel hasarı onarır ve kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.
- Kolesterol seviyelerini dengede tutar
- Kanada’da yapılan bir araştırma çalışması, fitosterollerin, kolesterolü kontrol eden harika bir bileşik olduğunu kanıtlamıştır. Fitosteroller ayçiçeği çekirdeği ve antep fıstığında en yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Bu nedenle, her gün bir avuç ayçekirdeği yemek, LDL kolesterol seviyelerini; atardamarlardaki ve kan damarlarındaki plak birikimini azaltarak kalbinizin korunmasına yardımcı olabilir.
- Vücuda Enerji Verebilir.
- Ayçiçeği tohumlarının 1 porsiyonunda(28 gr) 164 kalori vardır. Bu, vücudumuz için ciddi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca B-kompleks vitamin gruplarının zengin kaynağıdır. B1 vitamini veya tiamin, bazı enzimleri aktive ederek hücrelerdeki kimyasal reaksiyonları teşvik eder. Bundan dolayı vücudumuz yiyeceklerden enerji alabiliyor ve DNA’nın yapı malzemesi olan nükleik asitler üretebiliyor. Linus Pauling Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalara göre ay çekirdeğinin 1 porsiyonunda(28gr) 0.4mg B1 vitamini bulunurken günlük B1 vitamini miktarı erkeklerde 1.2 mg, kadınlarda 1.1 mg.dır. Neredeyse günlük B1 vitamini ihtiyacımızın %30-40’ını karşılamaktadır.
- Kemik ve Kasları Güçlendirebilir.
- Kemik ve kasların güçlenmesi, yoğunluğu ve kuvveti büyük ölçüde minerallere bağlıdır. Ay çekirdeği, magnezyum, fosfor, bakır, çinko ve diğerleri gibi minerallerle dolu olduğundan, kemikleri ve kasları artrit, osteoporoz ve osteoartiritten korur. Ayrıca, B-kompleks vitaminleri, kemiklerin mineralizasyonu ve kas aktivitesinin düzenlenmesinde hayati bir rol oynamaktadır.
- Sinir Sistemi Bozukluklarının Önleyebilir.
- Ayçiçeği tohumları, sinir sisteminin işleyişi için oldukça yararlı olan birkaç besin içerir. Öncelikle magnezyum, kalsiyumun sinir hücrelerine girmesini ve sinirleri harekete geçirmesini önleyen şeydir. Sonuç olarak, sinirlerimiz rahatlar ve kalp dahil olmak üzere kaslarımız gerginlik ve yorgunluk sonucu oluşan sağlık koşullarından daha az risk altında olur. İkincisi, bu tohumlar, nörotransmitter olan serotonin üretiminde önemli bir rol oynayan bir amino asit olan triptofanın oldukça bol miktarda içeriğinden dolayı depresyonu önlemeye yardımcı olur. Vücuttaki düşük serotonin seviyeleri, depresyon, kaygı ve gerginlik ile sonuçlanabilir.
- Diyabete Karşı İyi Gelebilir. - Ay çekirdeği içerdiği düşük glisemik indeksleri ve polifenoller ile kan şekerine etki etmektedir. Bu polifenollerden bir tanesi klorojenik asittir ve karaciğerde glikojenin bölünmesini önleyerek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.

Hızlı Teklif Al
Whatsapp İletişim