Ürün Açıklaması
Beyaz Leblebinin Özellikleri
Beyaz leblebi, sarı leblebiye nazaran daha kuru ve tuzlu bir tada sahiptir. Beyaz rengi ve gevrek tadı ile ayırt edilen besin, kavrulma işlemi sırasında kendin özgü hafif tuzlu bir tat kazanır. Dış kısmı hafif sert bir formda olup çıtır atıştırmalıklardan hoşlananlara hitap eder. Üzerinde leblebiye özgü kahverengilikler bulunur ve hazırlanış süresine göre pürüzsüz beyaz veya kahverengi çatlaklara sahip olabilir. Beyaz leblebi çeşitleri genellikle standart fırınlama yöntemi ile üretilmesine rağmen ürünler arasında geleneksel tava yöntemiyle üretilen leblebi çeşitleri de yer alır. Organik kuru yemiş etiketi ile satılan ürünler, birçok farklı marka seçeneği ile bulunabilir. Beyaz leblebiler aynı zamanda köy leblebisi adıyla da satılabilir.
Beyaz Leblebi Çeşitleri
Beyaz leblebi çeşitleri gramaj, marka, ambalaj gibi özelliklerle değişiklik gösterir. Markası değişmesine rağmen %100 yerli mahsulden üretilen ürünler, hazırlanış şekline göre değişiklik gösterir. Üretim sırasında ısısal işleme maruz kaldığı için kendiliğinden beyazlaşan leblebinin daha canlı bir renk alması için titanyum dioksid veya nişasta kullanılır.Standart yöntemlere nispeten daha organik bulunan nişasta kaplamalı beyaz leblebiler, renk açısından daha parlak ve daha beyaz bir renge sahiptir. Ambalajlama ve kilogram açısından leblebiler açık ve hazır paketler olmak üzere iki farklı şekilde bulunabilir. Ambalajlı ürünler; 200 gram, 250 gram, 500 gram ve 1 kiloluk paketler ile satılır. 200 ve 250 gramlık ürünler tek seferde tüketim için tercih edilen atıştırmalıklardan olur. Hazır ambalajlı ürünler, genellikle tekrar kapanan kilitli ambalajlarda satılır. Bilhassa kolay nemlenme özelliğine sahip olan leblebiler için kilitli paketler büyük önem taşır. Tüketilmediğinde kilitli paketlerde kolayca muhafaza edilen ürünler, lezzetini ve tazeliğini uzun süre korur. Ambalajlı paketlerin yanında kiloyla satılan ve alıcının istediği miktarlarda küçük paketler şeklinde hazırlanabilen ürünlere erişmek de mümkündür. Birçok farklı markadan temin edilen açık ürünler, günlük tüketim için veya özel davetlerde ikram için tercih edilebilir.
Beyaz leblebi çeşitleri arasında tavada köy usulü hazırlanan ürünler bulunur. %100 yerli nohuttan üretilen ürünler, geniş tavalarda kavrularak hazırlanır. Eski usulle hazırlanan beyaz leblebi geleneksel ve doğal leblebi tadını sizlere sunar. Daha koyu bir renge ve doğal bir tada sahip olan tava usulü leblebiler, ambalajlar içinde alıcıya sunulur. Ambalajlı paketler, 200 gramdan başlayıp 500, 700 gram ve 1 kilogram gibi seçenekler ile bulunabilir.
Beyaz Leblebinin Faydaları
- Beyaz leblebi, midedeki asit oranını dengelemeye yardımcı olan önemli besinlerden biridir. Mide ekşimesi, yanması gibi mide rahatsızlıklarını önlemeyi kolaylaştırır.
- Lif açısından oldukça zengin olan beyaz leblebi, tok tutucu bir etkiye sahiptir. Böylece diyet yaparken kilo vermeyi kolaylaştıran besin, düşük oranda yağ içerdiği için dengeli tüketildiğinde bölgesel kilo almayı engeller.
- İçeriğindeki antioksidan sayesinde vücudun yenilenmesini kolaylaştıran besin, kolesterolü düzenleyerek kalp ve damar sağlığını korumaya destek olur.
- Protein açısından oldukça zengin bir kaynak olan leblebi, içeriğindeki kalsiyum ile kemik ve diş sağlığına iyi gelir. Günlük olarak küçük bir kâse şeklinde tüketildiğinde hem vücudun ihtiyaç duyduğu günlük protein ihtiyacını karşılar hem de kas gelişimini destekler.